Doopvontschelp
Tridacna
Grootte:Tot 1 m.

De doopvontschelp is een bewoner van de ondiepe gedeeltes van tropische koraalriffen. Het is de grootste bekende tweekleppige. De grootste doopvontschelp die ooit is waargenomen had een lengte van 1.37 m. In oude films en nu nog in tekenfilms worden ze naar voren gebracht als een soort menseneters, of als een soort schelp waar je, als je er eenmaal in vast kwam te zitten, nooit meer uit kwam. Niets is minder waar, het hoofdvoedsel bestaat uit plankton dat ze uit het zeewater filteren.


Een doopvontschelp die algemeen voorkomt op de Malediven

Zij bezitten nog een hele bijzondere eigenschap. Zij zijn namelijk in staat om hun eigen voedsel te maken. In de dikke randen van hun mantellappen zitten kleine ééncellige algen (Zoöxantellen) die zich net als planten, door licht energie kunnen vermeerderen. En zo, als het nodig mocht zijn, voor de doopvontschelp als voedsel kunnen dienen

Het zijn sessielen dieren die vanwege hun formaat en gewicht niet in staat zijn zich te verplaatsen. Meestal zitten ze onwrikbaar vastgegroeid tussen allerlei koralen en is slechts hun bovenkant te zien.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans