Doktersvissen
Surgeonfish (Acanthuridae)
witbuikdoktersvissen in het water rond de Malediven

Om te kunnen overleven binnen een leefgemeenschap, met een zo grote concurrentie, als het tropische koraalrif, is de creativiteit in verdedigingsmiddelen bijna even groot als de diversiteit van kleuren en vormen. De doktersvis heeft zijn verdedigingsmiddelen in de vorm van "scalpels "dat zijn vlijmscherpe halvemaanvormige uitsteeksels aan weerszijde van zijn startwortel. Het aantal verschilt per onderfamilie, en kan variŽren van 1 tot 6 stuks aan elke kant. De Engelse naam "surgeonfish"is waarschijnlijk een betere benaming dan de Nederlandse. Met hun scalpels kunnen ze lelijk uithalen naar hun vijanden, maar ook voor duikers is het oppassen geblazen om niet door een doktersvis te worden opengehaald.


De eenhoorn-doktersvis uit de Rode Zee

Het zijn zijdelings afgeplatte vissen, met een rug en anaalvin die over het gehele lichaam doorloopt. Bij sommige soorten zijn deze vinnen verlengd. Leden van deze soorten noemt men dan ook zeilvin-doktersvissen. De leden van de familie eenhoorn bezitten een lang uitsteeksel voor aan hun kop, ter hoogte van hun ogen. Met enkele uitzonderingen daar gelaten, zijn het bijzonder uitbundig gekleurde vissen die vaak in groepjes overdag over het koraal scharrelen.

Het zijn echte planteneters, die in de bovenste waterlagen het meeste voedsel kunnen vinden. Doordat zij vaak met velen zijn biedt dat weer een extra veiligheid tegen rovers die er tegenop zien om een hele school tegelijk aan te vallen. 's Nachts trekken de doktersvissen zich terug binnen de veiligheid van nauwe koraalspleten. Alleen voor de paring blijken ze 's nachts actief te kunnen worden (het zijn soms net mensen).

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans