Buisspons
Sponges Fylum porifera
Buissponzen bij Bonaire

Van alle tropische zeeŽn wordt het onderwaterlandschap van het Caribisch gebied wel het meest overheerst door de aanwezigheid van sponzen. Heel karakteristiek voor het Caribisch gebied zijn de buissponzen, vaak in groepjes en soms wel 2 meter hoog.

Om zo groot te worden is een stevige constructie nodig. De spons ontleent zijn stevigheid aan de aanwezigheid van minuscule kiezel, hoorn, of kalkachtige naaldjes (spicula) in zijn weefsel. Een bijkomend voordeel van deze naaldjes, is dat hij voor de meeste zeedieren moeilijk te verteren is. Slechts een klein aantal zeedieren heeft spons op het menu staan, waaronder enkele soorten keizersvissen, een aantal naaktslakken, en de karetschildpad.


Vaasspons tijdens het vrijlaten van geslachtscellen (roken)

Sponzen kunnen zich op verschillende manieren voortplanten. Doordat kleine stukjes weefsel losraken, die vervolgens uitgroeien tot een nieuwe spons en doormiddel van geslachtelijke voortplanting. Op sommige momenten, voor duikers heel duidelijk waarneembaar, worden de spermatozoŽn massaal aan de bovenkant van de spons uitgestoten. Het zogenaamde roken. De uitgestoten spermatozoŽn worden vervolgens door andere sponzen uit het water gefilterd en binnenin het sponzen lichaam bevruchten zij daar de aanwezige eicellen. De daaruit gevormde larven leven enkele dagen in het zoŲplankton, tot zij zich op een geschikte plaats vastzetten.

Verspreidingsgebied
Zeeland
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans