Anemoonvissen
Anemonefishes (pomacentridae)
Rode Zee anemoonvis. Kan 14 cm groot worden

Anemoonvissen behoren tot de rifbaarzen. Er zijn zo'n 27 verschillende soorten, die verspreid voorkomen in de Rode Zee, Indische en Stille Oceaan. In het Caribisch gebied komen ze echter in het geheel niet voor. De betrekkelijk kleine vissen (max. 15 cm.) leven, de naam zegt het al, in de onmiddellijke nabijheid of zelfs vaak 'in' een zeeanemoon. De voor andere vissen vaak levensbedreigende omgeving is voor de anemoonvis het enige veilige plakje op het koraalrif.


Een anemoonvissoort die algemeen voorkomt op de Malediven

Hoe hij immuun kan zijn voor de netelwerking van de anemoon, is al jaren een bron van onderzoek voor vele onderwaterbiologen. Onderzoeken wijzen erop dat de vis zelf een stof aanmaakt, waarmee zijn huid is bedekt, die de anemoon er toe brengen zijn netelcellen niet af te schieten. Het biedt de anemoon op zijn beurt ook weer voordelen; de anemoonvis zorgt ervoor dat er geen rest afval tussen de tentakels van de anemoon achter blijven. Bovendien legt de anemoonvis een grote agressiviteit aan de dag als andere vissen het wagen om in de nabijheid van de anemoon komen.


Twee Rode Zee anemoonvissen binnen het bereik van hun anemoon.

Anemoonvissen hebben over het algemeen een specifieke anemoonsoort waarmee ze in symbiose kunnen samenleven. Er zijn ook anemoonvissoorten bekend die voor meerdere soorten anemonen ongevoelig zijn. Een voorbeeld hiervan is de "clarks anemoonvis" die op zeker 10 verschillende soorten leeft.

Verspreidingsgebied
o.a. Rode Zee
Foto's & tekst
Email: Ron Offermans