"Stekelvinnigen" minstens 60% van alle huidige vissen behoort tot deze superorde. Zij vormen de laatste bloei van de evolutie bij de beenvissen.

Bij deze soortenrijke groep is het moeilijk om kenmerken aan te geven die bij alle leden duidelijk herkenbaar zijn. De meesten zijn uitgerust met een stekelige rugvin of stekels vr de rugvin. Stekels zijn ook vaak aanwezig in de anaal en buikvinnen.
Deze superorde (Acanthopterygii) is weer onderverdeeld in 11 kleinere groepen. Deze sub. orden kunnen grote verschillen in uiterlijk vertonen: van platvissen tot zeepaardjes.

Binnen deze superorde nemen de "gewone" baarsachtige soorten een belangrijke plaats in. Zij leven in alle delen van de wereld, in zoet en in zoutwater. Van het kleine anemoonvisje en koraalvlinder tot de wel 1.5 m. grote rifbaars. Binnen deze groep vallen ook de snelle jongens als de barracuda en de zeilvis. Deze staan weer in schril contrast met de trage bodemvissen als de donderpad en de steenvis van de groep "pantserwangigen" en de koffer en de egelvis van de groep "kogelvisachtigen".

Binnen de groepen vind je ook grote verscheidenheid, zoals bij de "stekelbaarsachtige" Daar vinden we buiten de stekelbaarsjes ook zeepaardjes en zeenaalden. Zij behoren tot n groep vanwege een aantal oppervlakkige kenmerken, zoals benige plaatjes en afzonderlijke stekels voor de rugvin. Tenslotte zijn de volwassen platvissen qua vorm ook een vreemde eend in de bijt. Echter als we de jonge (tot 1 cm. groot) nog rechtop zwemmende dieren zien is de vergelijking makkelijker te maken.
Baarsachtigen
Or. Perciformes

Baars
Pos
Snoekbaars
zoet water
Gobies
Fam.Gobiidae
Zwarte grondel
Blonde grondel
Kleurige grondel
Glasgrondel
Dikkopje
Zeeland
Blennies
Fam.Blenniidae
Gehoornde slijmvis
Steenslijmvis
Zwartoog lipvis
Zeebaars
tropen &
Zeeland
Anemoonvis
Doktersvissen
Eekhoornvissen
Keizersvissen
Koraalvlinders
Papegaaivis
Rifbaars
tropen

Stekelbaarsachtigen
Or. Gasterosteiformes

Stekelbaars Zeeland &
zoet water
Adderzeenaald
Zeenaald
Zeeland
Trompetvissen tropen

Pantserwangigen
Or. Scorpaeniformes

Gewone- zeedonderpad
Groene- zeedonderpad
Slakdolf
Snotolf
Rode poon
Zeeland
Rivierdonderpad zoet water
Koraalduivels tropen

Kogelvisachtigen
Or. Tetraodontiformes

Koffervissen
Trekkervissen
tropen

Platvissen
Or. Pleuronectiformes

Griet
Tong
Schar
Schol
Zeeland


  • Gespecialiseerde sites op het gebied van Stekelvinnigen
    • Museumkennis Van Rijksmuseum voor volkenkunde, van Oudheden en Naturalis
Terug naar Flora & Fauna
Foto's & tekst Ron Offermans
Laatste update 9 januari 2006