Snoeken, zalmen en forellen

Snoeken en zalmen en zilversmelten zijn samengebracht in de superorde "Salmoniformes". Of zij werkelijk een natuurlijke orde zijn valt nog te bezien. Zeker is dat zij bepaalde kenmerken delen die ze onderscheid van de hoger ontwikkelde beenvissen zoals de stekelvinnigen en de kabeljauwen.
De meeste leden van deze families zijn zeer populair vanwege hun commerciële waarde als consumptievis, of als spectaculaire vangst bij sportvissers. Ook de spiering wordt tot deze groep gerekend en leeft net als de zalm en forel zowel in zoet als in zout water.

Van de snoek zijn 5 soorten bekend. Slechts één daarvan leeft in Europa, Amerika en Azië, drie soorten alleen in Noord Amerika en dan nog één soort waarvan de verspreiding beperkt is tot Siberië.

Er zijn diverse soorten zalm waarvan de Europese de bekendste is. Spectaculair zijn de tochten die de zalmen, uit het noorden van de Atlantische Oceaan, moeten maken, tegen de stroming in de rivier op, om zo hun paaigebied te bereiken.

"Beekforel, zalmforel, regenboogforel, zeeforel, gewone forel en meerforel". Forellen blijken al naar gelang hun levenswijze, zoetwater of zeewater, trekkend of plaatsgebonden, zeer gevarieerd wat betreft grootte en kleur. Zodat er rond de naamgeving nog al wat verwarring bestaat. Determinatie wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat sommige soorten met elkaar kruisen zodat er weer soorten ontstaan als tijger of zebraforel. Deze laatste soorten zijn echter steriel.
snoek snoek
zoet water

zalmen beekforel
regenboogforel
zoet water


Terug naar Flora & Fauna