Karperzalmen, meervallen en karpers

Karperzalmen, meervallen, en karpers zijn op een paar soorten na, hoofdzakelijk zoetwatervissen. EÚn van de belangrijkste kenmerken die deze soorten met elkaar bindt, is een aanpassing aan de eerste paar rugwervels. Deze rugwervels vormen een soort verbinding tussen de zwemblaas met het binnenoor, hierdoor ontstaat er een soort geluidsversterking die er voor zorgt dat de vissen over een uitstekend gehoor beschikken.

Wat de karperzalmen betreft, zijn zij voor duikers minder interessant, echter aquariumhouders zijn heel erg ge´nteresseerd in deze vissen, waarvan er wel een 1000 tal soorten voorkomt in Midden en Zuid Amerika. Een paar voorbeelden zijn de neon tetra en de 'piranha's'.
Van meervallen zijn er soorten bekend die 3 meter groot kunnen worden. Verreweg de meeste soorten komen voor in de grote rivieren van Zuid Amerika. Slechts 2 soorten leven in zee.
Onder de karperachtigen vallen erg veel bekende soorten die in het Nederlandse water rondzwemmen, zoals de voorn, brasem, zeelt, modderkruiper en natuurlijk de karper zelf.
Karperachtigen zeelt
blankvoorn
kleine modderkruiper
zoet water


Terug naar Flora & Fauna