Begrippenlijst 'Europa'

INDEX :

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

- A -

ACP-landen

Zie verdrag van Lome. Verdragslanden: Burkina Faso, Benin, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kaapverdische Republiek, Liberia, Mali, Mauretanie, Niger, Nigeria, Sao tomeen Principe, Senegal, Sierra Leone, Togo, Tsjaad, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Equatoriaal Guinee, Gabon, Kameroen, Rwanda, ZaÔre, Botswana, Comoren, Djibouti, Eritrea, Ethiopie, Kenya, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Oeganda, Seychellen, Sopedan, Somalie, Swaziland, Tanzania, Zambia, Angola, Mozambique, Namibie, Zimbabwe, Antigua en Barbuda, Bahama-eilanden, Barbados, Belize, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, St. Christopher en Nives, St. Lucia, St. Vincente en de Grenadinen, Suriname, Trinidad en Tobago, Fiji-eilanden, Kiribati, Papoea Nieuw-Guinea, Solomon-eilanden, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, West-Samoa.

Terug naar de Index

- B -

Balkan

Landen in Zuidoost Europa: RoemeniŽ, Bulgarije, MacedoniŽ, JoegoslaviŽ, AlbaniŽ, Griekenland.

Baltische Staten

Estland, Letland, Litouwen

Benelux

Douane-unie tussen BelgiŽ, Nederland en Luxemburg. Trad 1-11-1960 in werking.

Bilaterale overeenkomst

Overeenkomst tussen twee (bi) partners/landen.

Terug naar de Index

- C -

Comecon

Economisch verdrag tussen de landen van het voormalige Warschau-pact (voormalig Oost-Duitsland, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ, Bulgarije, AlbaniŽ, voormalige USSR).

CVSE

Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Overeenkomstig de Slotakte van Helsinki (1975) is de algemene doelstelling van de CVSE de potentiele conflicten in Europa te verminderen door politieke, militaire, economische, culturele en humanitaire afspraken, en te streven naar constructieve samenwerking tussen 35 landen in Europa en Noord-Amerika.

Terug naar de Index

- D -

Douane Unie

Verdrag tussen staten waarin de onderlinge grenzen worden opgeheven ten aanzien van goederenvervoer. Voorbeelden zijn de Benelux en nu de Europese Unie.

Terug naar de Index

- E -

edc

Europees Distributie Centrum: hier worden goederen of onderdelen opgeslagen, bestemd voor klanten in heel Europa. Het EDC zorgt voor snelle levering namens de fabrikant; zorgt soms ook voor wat extra's: het in elkaar zetten van onderdelen of het bijvoegen van een handleiding in de juiste taal.

EEG

Dit verdrag beoogt tussen de lidstaten: - bevordering van harmonieuze ontwikkeling van de economische activitieten; - voortdurende, evenwichtige economische expansie; - grotere economische stabiliteit; - snellere stijging van het levenspeil; - ontwikkeling van nauwere betrekkingen tussen de lid-staten. Huidige benaming: Europese Unie

EER

Europees Economische Ruimte. Doel: in West-Europa een markt tot stand te brengen: een gebied waar 380 miljoen mensen wonen, bestaande uit de landen van de EU en EVA landen. Door het wegnemen van de belemmeringen voor het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal moet de EER de welvaart en de concurrentiepositie van de EG- en EVA-landen bevorderen.

EFRO

De EFRO is het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dit fonds werd gesticht in 1975. Het verleende sterke financiŽle steun aan de Mezzogiorno.

EG

Europese Gemeenschap. Huidige benaming: Europese Unie.

EGA

Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Zie Euratom.

EGKS

Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (Verdrag van Parijs) trad 25 juli 1952 in werking. Een gemeenschappelijke markt voor kolen en staal zou ervaringen op moeten leveren die geleidelijk aan ook op andere gebieden toegepasst konden worden. De EGKS vormde zo de grondslag voor de latere EEG welke later over ging in de EG en nog weer later in de EU.

EMS

Europees Monetair Stelsel. Doel: grote schommelingen van de wisselkoersen te voorkomen. De deelnemende nationale munten mogen met hun wisselkoersen slechts binnen een bpaalde bandbreedte rond een spilkoers schommelen.

ESA

European Space Agency. Opgericht in 1957 ter bevordering van een Europees ruimtevaartprogramma.

EU

Europese Unie. Verdrag gericht op economische samenwerking tussen de landen: Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italie, Griekenland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Finland, Zweden. Zie ook Verdrag van Maastricht

Euratom

Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Onderdeel van het Verdrag van Rome. Doel was coordinatie van onderzoekprogramma's op het gebied van de atommenergie.

Europees Economische Gemeenschap

Zie EEG.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Doel: bij te dragen tot verbetering van de belangrijkste regionale onevenwichtigheden in de EU. Er wordt financiele steun gegeven aan achtergebleven gebieden.

Europese Gemeenschap

Zie EG.

Europese Unie

Zie EU.

Europese Vrijhandels Associatie

Zie EVA.

europol

Europese Politiedienst. Hoofdkantoor gevestigd in Den Haag.

EVA

Europese Vrijhandelsassociatie. Overeenkomst tussen een aantal landen in Europa om wederzijdse handelsbarrieres op te heffen. Lidstaten waren: Zwitserland, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Portugal. De laatste vier landen zijn inmiddels (1997) lid van de EU.

Terug naar de Index

- F -

Terug naar de Index

- G -

GATT

1947. Algemene overeenkomst betreffende tarieven en handel. Zowel een multilateraal verdrag dat voorschriften bevat inzake de wereldhandel, als een forum waar de landen hun handelsproblemen kunnen bespreken en tot een oplossing brengen, en onderhandelingen kunnen voeren over de vermindering van handelsbarrieres.

GOS

Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Samenwerkingsverband tussen een aantal Staten die ontstonden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Terug naar de Index

- H -

Terug naar de Index

- I -

Iberisch Schiereiland

Verzamelnaam voor Spanje en Portugal.

interne markt

Verkoopgebied van alle landen van de EU samen.

ItaliŽ

ItaliŽ ligt in het zuiden van Europa aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de grootste landen van Europa. De hoofdstad van ItaliŽ is Rome. ItaliŽ heeft ongeveer 60 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van Ī 190 inwoners per km≤. Het heeft een oppervlakte van ruim 300.000 km≤. De meeste inwoners van ItaliŽ zijn Rooms Katholiek. In Noord-ItaliŽ wonen veel meer mensen dan in het zuiden. ItaliŽ is ontstaan door doordat twee grote aardplaten tegen elkaar aanschuiven en zo gebergten vormen. Dit gebergte, de Apennijnen, is eigenlijk de ruggegraat van ItaliŽ. Bovendien is de samenkomst van twee aardplaten de verklaring van de aanwezigheid van vulkanisme.

Terug naar de Index

- J -

Terug naar de Index

- K -

kapitaalverkeer

Uitwisseling van financiŽle middelen tussen de lidstaten en burgers van de lidstaten.

Terug naar de Index

- L -

Terug naar de Index

- M -

mainport

Een mainport is een zeer belangrijk verkeersknooppunt waar goederen en/of mensen binnenkomen of vertrekken. Zo is Rotterdam een mainport (toegangspoort) voor veel goederen naar en uit Europa.

markteconomie

Economisch stelstel dat gestuurd wordt door het mechanisme van vraag en aanbod.

Mediterrane Landbouw

Type landbouw dat kenmerkend is voor de gebieden rond de Middellandse Zee. producten o.a. sinaasappels, citroenen, olijven.

Terug naar de Index

- N -

nationaliteit

Rechtsbetrekking tussen personen en de staat (of het volk) waartoe zij behoren, lidmaatschap van een staatsverband.

NATO

1949. Engelse term voor de Noord Atlantische Verdrags Organisatie. Leden: BelgiŽ, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Griekenland, Italie, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkijke, V.S. Doel: Collectief zal de veiligheid van het Noord-Atlantische gebied worden gehandhaafd en hersteld.

NAVO

1949. Noord Atlantische Verdrags Organisatie. Leden: BelgiŽ, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Griekenland, Italie, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkijke, V.S. Doel: Collectief zal de veiligheid van het Noord-Atlantische gebied worden gehandhaafd en hersteld.

Terug naar de Index

- O -

Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa

35 landen uit Europa en Noord-Amerika hebben in de slotakte van de Conferentie van Helsinki in 1975 verklaard samen te werken op gebied van veiligheid, humanitaire princiepes en economische samenwerking. Afkorting: CVSE.

Terug naar de Index

- P -

planeconomie

Economisch systeem waar productie plaats vindt via een vooraf door de staat opgesteld plan.

Terug naar de Index

- Q -

Terug naar de Index

- R -

Raad van Europa

zie Raad van Ministers.

Raad van Ministers

De Raad is het orgaan van de Unie dat de beslissingen neemt. Afhankelijk van het onderwerp bestaat de Raad uit de ministers van de lidstaten die dat betreffende onderwerp in hun porteffeuille hebben.

Terug naar de Index

- S -

schiereiland

Gebied dat aan drie zijden is omgeven door water en slechts voor een klein gedeelte vast zit aan een continent.

Skandinavie

Schiereiland in Noord-Europa bestaande uit Noorwegen en Zweden. Tot de Skandinavische landen rekent men Noorwegen, Zweden, Denemarken en soms ook Finland.

Slotakte van Helsinki

Oprichting van CVSE in 1975. Zie CVSE.

Terug naar de Index

- T -

Terug naar de Index

- U -

Terug naar de Index

- V -

Verdrag van Parijs

Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Verdragen van Rome

1957. Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap en verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Terug naar de Index

- W -

WEU

1957. Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap en verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Terug naar de Index


- X -

Terug naar de Index


- Y -

Terug naar de Index


- Z -

Terug naar de Index

Terug naar menu