Community aardrijkskundeZoeken community:


Zoeken voor aardrijkskunde:


Of gewoon bladeren in Davindi.


Op TV voor aardrijkskunde?

edugis_partner

Lesmateriaal

Database (alleen leden-inlog).
Nog geen inlog?
Inschrijven rechtsboven.


Snelmenu


Vragen?

Voor vragen over de website, lidmaatschap, nieuwsbrief etc. kun je de beheerder mailen.


Geolinks

Een landen-overzicht. Per werelddeel gesorteerd. Kaarten, sociale- en fysische informatie en evt. multimedia staan klaar voor gebruik.


Aanmelden bron
Klik op de afbeelding om een voor ons vak interessante website aan te brengen

Wat is de Community Aardrijkskunde?

De Community Aardrijkskunde is een initiatief van Kennisnet en de Digitale School en heeft als doel iedereen die in Nederland betrokken is bij het vak Aardrijkskunde een platform te bieden en nader bij elkaar te brengen. Zowel mensen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs als mensen uit de vakverenigingen of van beleidsbepalende instanties kunnen lid zijn van deze community.

De community zal dienen als platform voor verschillende activiteiten:

 • Communicatie tussen vakdocenten. 
 • De ontwikkeling van het vaklokaal Aardrijkskunde.
 • Het beoordelen van webpagina's op bruikbaarheid voor het Aardrijkskunde onderwijs.


Deelname aan de Community verplicht tot niets. Maar het wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld als leden een artikel schrijven voor de nieuwsbrief of een bijdrage leveren voor het vaklokaal.


Wat heb ik eraan?

Veel docenten maken zelf lesmateriaal en opdrachten. Andere docenten zoeken aanvullende materiaal bij de gebruikte methode. Deze community zal dienen als platform voor uitwisseling. Via internet kunnen we van elkaars ervaringen en ideeŰn profiteren. Gratis. Een paar voorbeelden:

 • In het vaklokaal kunnen allerlei materialen aangeboden worden: lesmaterialen, opdrachten, excursies, interessante internet sites
 • Vragen, meningen en opvattingen kunnen in de vorm van een artikel geplaatst worden in de nieuwsbrief!
 • Er zijn geen verplichtingen. Wel hoop ik dat je zo af en toe een bijdrage voor de nieuwsbrief en/of het vaklokaal wilt leveren, omdat je het idee achter een Community, het "halen-brengen" principe onderschrijft. Je ervaringen en materiaal kunnen immers ook van waarde zijn voor anderen! 
 • Via de mailinglijst kun je je vragen aan honderden collega's stellen.
 • Het volgen van (gratis) workshops.
 • Toegang tot de Online- Tools in "Handig".
 • Ontvangst van een nieuwsbrief.

Community nieuws


Nieuwsbrief nr 2 2006 is verzonden op 27-02-06
Alleen leden hebben deze gekregen. Ben je wel lid maar heb je de nieuwsbrief niet gekregen, stuur dan een mail naar de beheerder .

De community- site vormgeving.
Voor de ge´nteresseerden: volledig css, met ssi d.w.z dat de layout "fluid" is, waardoor in elke moderne browser het uiterlijk hetzelfde is en onafhankelijk van de grootte (resolutie) van het scherm [26-08-2004]

Redactievergadering in Utrecht (2-6-04): brainstormsessie over de toekomst van de community.
 

Bijeenkomst community 31-1
Een goede gewoonte om rondom een bepaald thema met andere leden gedachten en ervaringen uit te wisselen en ook nog praktisch bezig te zijn.
Dit schooljaar organiseert de community twee bijeenkomsten rondom digitaal toetsen en GIS.
Lees verder

Spreiding community
Waar wonen de leden vooral? Met behulp van de adres gegevens uit de database is er een kaart gemaakt waarop de spreiding van de communitleden tot uitdrukking komt. Welke gemeenten domineren en is er sprake van centrum en periferie?
Kaart is gemaakt met behulp van ArcView, CBS en internet.

Methodegroepen
Naar aanleiding van de oproep in de vorige nieuwsbrieven is er een aantal mailinglists gestart. Te weten die van Geo, Wereldwijs, Atlantis en Terra. Van de andere methoden is er (nog) geen enkele of een enkele aanmelding binnen. Die lists zijn wel aangemaakt , dus als er leden zijn die met een van de groepen willen mailen? Je kunt je altijd opgeven !

Wil je op zo'n lijst terechtkomen? Stuur een mail. En vermeld de methode aub .

Ledenlijst
Ontvang je wel de nieuwsbrief , maar sta je nog niet in de ledenlijst (nieuw) dan graag even opnieuw aanmelden op de site .
Je verschijnt dan automatisch in de database.  
Ben je wel lid, maar ontvang je geen nieuwsbrief (meer) dan even een mail naar de beheerder.
In de huidige vorm hiervan is overigens het email-adres van alle leden niet meer zichtbaar. Dit om spam te voorkomen. LET OP ! HOTMAIL adressen verlopen snel en hebben steeds meer beperkingen. Als je die gebruikt voor deze community is dat iets om rekening mee te houden!!!

Verandering gegevens of afmelden lidmaatschap
Wil je bv je email- of andere gegevens veranderen dan kun je dat zelf. Inlloggen en op het juiste onderdeel klikken (zie afbeelding).
afmelden

Mailinglijst
Wil je alle leden in ÚÚn keer een berichtje sturen dan kan dat via de mailinglijst. Het adres vind je in de aanhef van het emailbericht van bv de nieuwsbrief. Kopieer dit naar je eigen mailprogramma of klik op "allen beantwoorden" in de header van het bericht van de lijst en verstuur dan jouw  bericht.
De mailinglijst wordt gemoderereerd, dwz dat alle mail eerst langs de beheerder gaat. Deze beslist of het doorgestuurd wordt.
Vaak zijn de berichten ook of juist geschikt voor het forum. Kijk voor het gebruik van het forum bij de handleiding.

Mail de beheerder   voor alle andere community-zaken


Vragen?

Graag via het emailformulier: Willem Korevaar
Community Manager (ik stel mijzelf voor als u hier klikt!)

Wat kost het?

Er zijn geen kosten aan het lidmaatschap verbonden. Dit zou ook in strijd zijn met de doelstellingen van de Stichting De Digitale School.

Aanmeldingformulier

Docenten Aardrijkskunde, maar ook mensen die ge´nteresseerd zijn in het vakgebied: jullie zijn van harte welkom bij de community. Je kunt je aanmelden via ' Mijn Digischool ' en dan kiezen voor de aardrijkskunde community.

Nieuwsbrieven

Ieder Communitylid ontvangt de e-mail nieuwsbrief. Deze wordt 8x per jaar verstuurd. Een bijdrage hieraan wordt natuurlijk op prijs gesteld. Twee weken na het verzending, wordt de nieuwsbrief toegevoegd aan het online-archief.

Redactiegroep

De community groeit gestaag. Ook kijken er dagelijks tientallen op de website en sturen ze mailtjes naar mij of anderen via de mailinglijst. Tot nu toe was het voor mij  "eenzaam aan de top". Gelukkig heb ik een flink aantal mensen bereid gevonden om met mij mee te denken over de inhoud en toekomstige ontwikkeling van deze community. Deze 6 vormen samen met mij de redactiegroep. Ik blijf de eindredactie voeren, maar de samenstelling van de groep maakt dat het veel breder in het veld staat dan wanneer het alleen van mijn persoon zou afhangen.
  De leden zijn (in willekeurige volgorde):

 • Henk Post- CITO

 • Joop van der Schee - vakdidacticus VU en redacteur Geografie (KNAG)

 • Harry van den Bergh - Instituut voor Leraar en School-  Projectleider ANTON, bestuurslid KNAG

 • Nico Juist- De Internet Atlas Nederland, Hogeschool Inholland

 • Peter Lucas- KNAG Onderwijsco÷rdinator

 • Gotze Kalsbeek vakdidacticus ILO, beheerder Geobronnen, redactie Geografie

Voor velen van jullie bekende namen en zeker mensen die hun sporen hebben verdiend in het aardrijkskundeonderwijs!
Natuurlijk is het niet zo dat ik in het vervolg alleen nog maar naar hen zal luisteren! Ook jullie als leden kunnen altijd met ideeŰn bij mij (en dus "ons") terecht. Doe dat vooral.