Community aardrijkskundeZoeken community:


Zoeken voor aardrijkskunde:


Of gewoon bladeren in Davindi.


Op TV voor aardrijkskunde?

edugis_partner

Lesmateriaal

Database (alleen leden-inlog).
Nog geen inlog?
Inschrijven rechtsboven.


Snelmenu


Vragen?

Voor vragen over de website, lidmaatschap, nieuwsbrief etc. kun je de beheerder mailen.


Geolinks

Een landen-overzicht. Per werelddeel gesorteerd. Kaarten, sociale- en fysische informatie en evt. multimedia staan klaar voor gebruik.


Aanmelden bron
Klik op de afbeelding om een voor ons vak interessante website aan te brengen

Data:downloads


CBS biedt GIS_data aan.
Verheugend is het om te constateren dat deze organisatie eindelijk ook in GIS formaat basisbestanden downloadbaar heeft gemaakt. Onder andere de complete wijk- en buurtenkaart is als shapefile (Arcview en Arcvoyager o.a.) op te halen.
Neem een kijkje..

Nederlandse
data downloaden o.a. over de geologie. Het zijn soms alleen demos!
 

Cultuurhistorische Hoofdstructuur van de Provincie Zuid- Holland: data is allemaal te downloaden in .shp formaat en zo te gebruiken. Klik op het gebied van je keuze en linksboven staat de link naar de download.
 

Bridgis heeft een kaart met alle provincies, die gratis te halen is . Kijk maar..
en zelf te kiezen (demo)data.
 

Andes heeft voor de omgeving van Nijmegen data, gratis. Download...
 

Werelddata: demografische data (1.6mb) van de USGS met meer dan 50 (!) onderwerpen. Onder andere: geb-sterfte-invoer-levensverwachting-stedelijke groei-onderwijs-mobieletelefoons-HIV- vruchtbaarheid etc. Te gebruiken in ArcView en ArcVoyager (.shapefile) en andere gisviewers.

Werelddata in verschillende regionale indelingen maar dan van van de Verenigde Naties: echt veel keuze en direct te downloaden als shapefile.

Landen van de wereld: in shapefile
 
Bepaal zelf welk deel van de wereld je wilt downloaden in shapefiles (ESRI). Zoom in op het gebied en volg de aanwijzingen in het scherm.

Afrika: klimaat, vegetatie van Afrika geheel en verschillende landen met o.a. rivieren, wegen en contouren in shapefiles. Ook satellietbeelden.
 

Ontbossing in Zuid-en Midden- Amerika en Afrika (shapefiles)- grote bestanden
 

Raster data van wereldbodemgebruik in regio's. - grote bestanden
 

GLOBE een wereldwijde database waarin leerlingen van honderden scholen allerlei meetgegevens over temperatuur, neerslag, PH waarde, bodemgebruik  enz. opsturen. Deze kunnen allemaal gedownload worden o.a. in shapefiles .
 

Europa:

Milieu: http://dataservice.eea.eu.int/dataservice/ - downloadbare csv- bestanden die je kunt openen in Excel en dan kunt opslaan als .dfb of. txt waardoor een programma als Arcview ze kan lezen en kan koppelen aan de kaarten van Europa.

Indicatoren: verschillende datasets te importeren in Excel

Economische data: BNP, export etc per land of sets van land. Download in verschillende formaten die je zelf kunt kiezen.

GIS soft- en hardware

ESRI levert een gratis viewer voor gisdata: ArcVoyager/Explorer waar al veel lessen voor zijn gemaakt. Helaas alleen in het Engels. Te bestellen als cd bij : http://www.esri.com/industries/k-12/k-12form.html

Hier echter een paar voorbeelden in het Nederlands die je in de klas kunt gebruiken.
 

Handleidingen:  

ArcVoyager Quick Start Handleiding
NL (Word 83kb)

Instelling van ArcVoyager Special Edition: Suggesties (Word 34 kb)

Handleiding van ArcView in het Nederlands: te gebruiken programma naast ArcView . Is een zip bestand.

Gratis GIS software:
een overzicht met ruim 200 mogelijkheden voor alle platforms (Windows, Linux)
 

Lessen:
 

Het verkennen van aardbevingen en gerelateerde processen: (Word 71 kb) Locaties van recente aardbevingen tonen en wereldwijde patronen waarnemen.
Gerelateerde fysisch geografische thema’s met vulkanen, breuklijnen en grenzen van tektonische platen toevoegen aan de kaart en relaties tussen deze fenomenen waarnemen.    

 

Geodan biedt een gratis pakket GIS data aan. O.a. postcodes Ned. en Parijs. Hier bestellen

Ook op het internet

is GIS te bekijken. Met behulp van viewers ben je in staat om data online te raadplegen. Op deze plek kun je er verschillende bekijken en downloaden. Kijk verder..

Voorbeeld van GIS en onderzoek in "Gezondheidsland", een fictief probleem inzichtelijk gemaakt mbv  kaarten in GIS. Een PowerPoint presentatie. Kijk hier...
 

Een mooie manier van geografische en vooral nuttige toepassing van GIS is de risicokaart (met Flashplugin, maar die kun je evt. gelijk downloaden als je browser deze nog niet heeft) voor de inwoners van Friesland. Natuurlijk ook voor de geografen uit andere provincies. Overigens moet elke provincie er aan geloven. Dus ...binnenkort ook bij u in de buurt!
 

"Waar en hoe hoog woont meneer (de)Vries in West Palm Beach en woont hij in de buurt van water?"
Ga naar ; http://www.wpbgis.com/map.htm
Via het linkermenu kun je lagen aan- en uitzetten. Let op als je inzoomt (vergrootglas) komen er steeds lagen bij (zet bv de luchtfoto aan als je op straatniveau bent ingezoomd).
Welke andere gegevens rond meneer de Vries kun je nog meer ontdekken? Issie thuis bijvoorbeeld?

 

Catalogus-site van veel Nederlandse GIS toepassingen op internet. Een aanrader voor wie voorbeelden wil zien!