Community aardrijkskundeZoeken community:


Zoeken voor aardrijkskunde:


Of gewoon bladeren in Davindi.


Op TV voor aardrijkskunde?

edugis_partner

Lesmateriaal

Database (alleen leden-inlog).
Nog geen inlog?
Inschrijven rechtsboven.


Snelmenu


Vragen?

Voor vragen over de website, lidmaatschap, nieuwsbrief etc. kun je de beheerder mailen.


Geolinks

Een landen-overzicht. Per werelddeel gesorteerd. Kaarten, sociale- en fysische informatie en evt. multimedia staan klaar voor gebruik.


Aanmelden bron
Klik op de afbeelding om een voor ons vak interessante website aan te brengen

Welkom bij de community!

nieuw

Nieuw(s) op deze site:

Verhuizing community!
Neem alvast een kijkje op de nieuwe communitysite. Binnenkort wordt de gehele website waar je nu op kijkt verplaatst naar de Kennisnet-omgeving. Daar gaan we werken met een cms (content management systeem) met voor- en nadelen in het beheren van de inhoud. Sommige zaken zullen moeten verdwijnen en andere zijn weer mogelijk. Geef aub je mening, dat kan aan de beheerder.

Geo_nieuws blog

Vanaf begin augustus wordt deze nieuwsrubriek niet meer aangevuld. Voor het allerlaatste geografisch (onderwijs) nieuws is er een aparte 'Blog' opgezet: Geo_Nieuws. Voordelen van deze blog is dat er bv ook door de beheerder via een email berichten kunnen worden geplaatst en dat anderen ook berichten kunnen plaatsen en er commentaar op het nieuws gegeven kan worden door bv leden/ bezoekers.

Droge Amazone : ernstige gevolgen voor het klimaat!
Een tweede opeenvolgend droog seizoen voor het Braziliaanse Amazone gebied. De droogte van vorig jaar was de ergste in 100 jaar. Sommige toevoer stromen van de Amazone, normaal 1,5 km breed, stonden droog. Het grensgebied met Peru en Bolivia, waar ook vorig jaar de droogte ontstond, heeft al 40 dagen geen regen meer gehad. Onderzoek van het Woods Hole Research Centre heeft laten zien dat het oerwoud niet al te lang (3 jaar) zonder water kan. Uitdrogen van dit gigantische bos kan ernstige gevolgen hebben voor het klimaat op de hele wereld. Dode bomen beschermen de grond niet meer tegen de verzengende zon waardoor dit gebied snel in een woestijn kan veranderen. De in de bomen opgeslagen koolstof kan op die manier het broeikaseffect met 50% versterken!
Oorzaak: o.a. de ontbossing; er wordt minder neerslag vastgehouden in de bodem waardoor er minder voorraad overblijft en er minder via de bomen (geleidelijk)verdampt. De hele waterkringloop wordt aangetast. Veel oerwoud wordt gekapt om soja te telen. Deze soja gaat vooral naar Europa als veevoer voor de supermarktkippen.
Bron: Independent

De 6e Internationale Aardrijkskunde Olympiade
is een groot succes voor ons land. Nederland werd van de 23 landen vierde na Polen, Estland en RoemeniŽ. Onze Suyan Zhang won zelfs de 1e prijs met de written test, te vergelijken met het CE aardrijkskunde in Nederland. De volgende is in 2008 in TunesiŽ.

Nederland in de wereld

In opdracht van de EVD (Ministerie van Economische Zaken) is www.geoconomie.nl tot stand gekomen - een site die, naast zes algemene wereldkaarten, de handelspositie van Nederland in een internationale context uitbeeldt.
 


Wie maakt de mooiste kaart?
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), HP en ESRI Nederland houden tijdens de GeoWeek van 13 t/m 17 november 2006 voor de eerste keer de MapGallery Junior. Alle leerlingen van middelbare scholen met aardrijkskunde mogen een eigengemaakte kaart insturen.
HP drukt deze kaarten op grootformaat af. De inzendingen worden tijdens de GeoWeek tentoongesteld.

Ter kennismaking met GIS en kaarten maken biedt ESRI Nederland gratis een workshop aan voor docenten in PO en VO. In Eindhoven op maandag 26 juni, in Rotterdam op woensdag 28 juni en in Zwolle op maandag 3 juli.
Meer weten...


Voorbeeld 2005
Meer info en voorwaarden (PDF)
en/of mail  M.Engels@esrinl.com

Waar ben je als moeder het slechtste af?
Doe de test

Lesmateriaal 'Wiki' voor aardrijkskunde


Dit is een omgeving waarin je als lid van deze community met lesmateriaal aan de gang kunt. De opzet van een ' Wiki ' is nl dat het mogelijk is voor iedereen om de pagina's in zo'n Wiki aan te passen (edit) naar eigen goeddunken.
Het is 'open source', je gebruikt het en plaatst het verbeterd terug. Dat maakt het dus mogelijk om met meerdere mensen aan hetzelfde materiaal te werken, commentaar er op te geven (comment) en nieuwe pagina's aan te maken. Lekkere anarchie toch :-)
Op deze wijze is er op het internet bv al een Wikipedia ontstaan die zich kan meten met papieren encyclopedieŽn !
Ik zou zeggen neem eens een kijkje, plaats je eigen lesidee(en) ....je hebt alleen het wachtwoord nodig en dat krijg je als je lid bent (wordt).

Hoeveel uren ak in de nieuwe 2efase?

Jan Veerbeek heeft een inventarisatie gemaakt van de 32 reacties die hij- binnen ťťn dag- krijg op de oproep via de mailinglijst.
Hier te downloaden in Word.

Aardrijkskunde in Groot-BrittaniŽ:
Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen een exemplaar van Michael Palin's bestseller Himalaya. Dit ter promotie van het schoolvak aardrijkskunde. Dit wordt dramatisch slecht gekozen en als redmiddel zet de overheid dit boek in. Naast dit boek worden ook experts uit universiteiten en het bedrijfsleven ingeschakelt om het vak te promoten. De oorzaak ligt in de wijze waarop leerlingen het vak wordt aangeboden: alleen een brok feitenkennis en geen inzicht in hoe de wereld er uit ziet.
Is dit ons voorland?
Bron

Beeldbank: Geotopics
Het vakgebied aardrijkskunde kent een aantal nieuwe, interessante clips, afkomstig uit het befaamde programma Geotopics. Aardbevingen, vulkanen, de opbouw van de aarde, gebergten, de zon... u vindt het allemaal terug. Kijk voor de clips vooral bij het thema 'De planeet aarde'.
Beeldbank

About the experiment
Klimaatmodel: meerekenen met je eigen PC!
De BBC vraagt hulp: we need the power you are not using. Met behulp van pc's die even niets staan te doen kun je de wetenschap steunen. Het wetenschappelijk klimaatonderzoek heeft hulp nodig om het geheel aan factoren door te rekenen in een model. Download een programma'tje en doe mee aan het rekenen. Lees eerst even of je pc het aan kan.
Info..

Aardrijkskunde keuzevak in profiel EM
Het amendement Slob/Hamer, waarin werd voorgesteld om in het profiel Economie & Maatschappij niet geschiedenis verplicht te stellen als derde vaste vak, maar de scholen c.q. de leerlingen de keuze te laten tussen geschiedenis en aardrijkskunde, is verworpen.
Geschiedenis is in het wetsvoorstel in EM als vast vak terecht gekomen op advies van de Raad van State. Het KNAG wil alle docenten, instanties en bedrijven bedanken die zich ingezet hebben om de politici te overtuigen van de noodzaak van het amendement en van het belang van aardrijkskunde. Argumenten om aardrijkskunde te houden.
EDUGIS vernieuwd in de lucht memo01.gif
Het heeft even geduurd, maar nu is de Onderwijs GIS portal EduGis weer in de lucht en in een fris en sneller jasje. Voor een ieder die wil kijken of zijn/ haar leerlingen aan het werk zetten met hoogwaardige kaartopdrachten.

GIS en onderwijs forum: er is nu een forum voor docenten die vragen hebben over GIS. Dat kunnen technische vragen zijn , maar ook over hoe je dat in de les kunt gebruiken, welke methodes er zijn of software. Wellicht kun je elkaar tips geven over waar je data van landen vindt of eigen gemaakte data uitwisselen.
Van harte aanbevolen voor de collega's die al bezig zijn met het ontwikkelen van lesmateriaal naar aanleiding de nascholing.
Het forum..

CBS biedt GIS_data aan.
Verheugend is het om te constateren dat deze organisatie eindelijk ook in GIS formaat basisbestanden downloadbaar heeft gemaakt. Onder andere de complete wijk- en buurtenkaart is als shapefile (Arcview en Arcvoyager o.a.) op te halen.
Neem een kijkje..
 
Natste plaats op aarde:
Waialeale krater van Kauai- Hawai (video)

Slachtoffers in Irak in kaart
Militaire slachtoffers in Irak

In deze Flash- kaart wordt al snel duidelijk waar de militaire slachtoffers van de 'vrede' in Irak geografisch gezien vallen.
Het is mogelijk om een overzicht per coalitieland te laten zien. Tevens is te ontdekken waar de relatief rustige delen in Irak zich bevinden.
De site houdt dit overzicht actueel.

Noordpool schuift alsmaar verder!
Noordpoolverschuiving
De laatste honderd jaar is de magnetische Noordpool- niet te verwarren met de geografische- 1100 km verschoven. Niet alleen de afstand is groot, maar sinds de zeventiger jaren neemt ook zijn snelheid toe. Nu is deze ongeveer 40km per jaar. Als dat zo door gaat komt deze over 50 jaar in Siberie aan.
Dat laatste hangt overigens van verschillende factoren af, vooral de invloed van de zon die op haar beurt weer het aardmagnetisch veld beinvloedt. Kortom er is beweging, maar waar de pool naar toe gaat is alleen maar een schatting.
Op basis van recente onderzoekcijfers heeft de community een kaart gemaakt met daarop de route van de magnetische Noordpool vanaf 2001 tot 2005.
Bron

Dit jaar een ICT studiedag op uw school?
Kennisnet en Digischool hebben samen drie programma's samengesteld, waarmee scholen moeiteloos een succesvolle studiedag kunnen organiseren. Een volledig dagprogramma, waar de docenten actief achter de computer zitten. En: GRATIS.
Kijk op www.digischool.nl/trainingen

Gratis GIS software: een overzicht met ruim 200 mogelijkheden voor alle platforms (Windows, Linux). Kijk onder GIS.


Gratis digitaal lesmateriaal
De Digitale School heeft door haar ontwikkeld lesmateriaal (onder- en bovenbouw) voor aardrijkskunde beschikbaar gesteld.
Kijk onder Lesmateriaal.
 

Aanpassingen examen 2006 en 2007: Overzicht van wat niet bij Havo en VWO gedaan hoeft te worden bij SE en CE.

Openboek: downloadbaar overzicht van de leverbaarheid van  nieuwe uitgaven van alle aardrijkskunde- methodes (Excel, 98kb).

Inloggen Community!

Inloggen
 

Aanmelden Community!

Lid worden!
Dan ontvang je de nieuwsbrief, kun je gebruik maken van de mailinglijst, krijg je toegang tot ICT tools, ledenlijst en workshops.
De procedure is : eerst aanmelden bij 'Mijn Digischool' en dan kies je voor de 'aardrijkskunde community'.
Inschrijven

Ben je al lid en heb je nog geen wachtwoord?
Schrijf je dan opnieuw in om het wachtwoord te krijgen waardoor je de gelegenheid krijgt je eigen gegevens (indien nodig) aan te passen en direct toegang te krijgen tot afgesloten delen.

Wat is er de afgelopen week gebeurd!

De week..

Week 31 [klik op de afbeelding]!

Orkanen, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, epidemie, kortom allerlei natuurverschijnselen die nieuws zijn geweest zijn nu met ťťn muisklik op de kaart te bereiken. Met foto's, film en links.
Een initiatief van een aantal communityleden : Ad Overgaag, Fons Hermus, Ronald Ringenoldus onder redactie van Willem Korevaar. Zij vertalen dit nieuws naar leerlingentaal.
Ook meedoen met vertalen, omdat vele handen enz.? Even een mailtje naar de beheerder.

Archief van 'de afgelopen week'
Vacatures

Vacatures


Scholen kunnen hier gratis hun vacatures aankondigen.. Mail naar de beheerder.

Hallo collega's,
Op Stad & Esch in Meppel is een vacature voor ongeveer 8 lesuren. Dit zijn Aardrijkskunde lessen op het VMBO bovenbouw. Eventueel te combineren met 12 uur biologie. Als je interesse hebt kan je contact opnemen met de locatie directeur,
mevrouw Plantinga,
via email of telefoon: dplantinga@stadenesch.nl of 0522-263277.

 Collega's,
Op mijn school (het Jacob Roelandslyceum met havo en vwo-afdelingen) in Boxtel zijn (waarschijnlijk) in het nieuwe schooljaar uren (het aantal staat nog niet vast) beschikbaar. De schoolleiding is nog een aantal opties aan het bekijken, maar zoals het er nu uitziet komt er een baan beschikbaar. Welke jonge, enthousiaste collega heeft hier belangstelling voor?? Mensen die al een baan hebben kunnen collega's attenderen op deze vacature.
Reacties richten aan: Mevr. E. Strang
Jacob Roelandslyceum
Grote Beemd 3
5281 CC BOXTEL
e.strang@jrl.nl
 

Werken met de kaart: lesmateriaal online en gratis!

Werken met de kaart
Een groep communityleden heeft de handschoen opgepakt en zelf online- en interactief lesmateriaal ontwikkelt. Het gaat om zeven onderdelen die rondom het maken van een goede kaart zijn gegroepeerd. De leerling wordt uitgedaagd om in de rol van een reisbureau- medewerker te stappen en een presentatie voor te bereiden voor een groep kritische reizigers die een wereldreis wil maken.
Leerlingen kunnen zelf bepalen of ze alle of enkele onderdelen al goed genoeg beheersen (instaptoets). Na het doorwerken van een onderdeel volgt een eindtoets met feedback.
Handleiding voor de docent aanwezig. Bedoeld voor de onderbouw, maar ook bovenbouwleerlingen kunnen hun 'vaardigheden' nog eens nalopen wanneer er kaarten moeten worden gemaakt voor PO of PWS.
Kijk verder..

Nieuwe onderbouw, hoe dan?

De afgelopen communitybijeenkomst gaf Abjini Blom informatie over de nieuwe onderbouw en aardrijkskunde.
Deze workshop kun je nu online volgen (opent in nieuw scherm).

Google earth al geprobeerd?

googleearth
Al eerder kwam Google met Keyhole, waarmee je vanuit 'de ruimte' in kan zoomen op elke plek op aarde. Dit was gebaseerd op satellietbeelden die je online in Keyhole kon inladen. Mooi gezicht!
Nu is er 'Google earth' en in tegenstelling tot Keyhole is deze gratis! Het programma werkt op windows XP of 2000 en er is er een versie voor de Mac . Er zijn nog wat meer eisen. De meeste nieuwe pc's voldoen daar wel aan.
Je kunt het programma downloaden en het installeren is een makkie. Internetverbinding en neem een kijkje in je achtertuin.
Alles over GE willen weten? Lees dan deze uitgebreide handleiding (En) voor alle in- and- outs.
 

Nieuwe kaart van...ook als Gis-bestand

zh_nieuwekaart
Kaart van een deel van Zuid- Holland als voorbeeld met de lagen infrastructuur en wonen.
Ook de gehele Nieuwe kaart van Nederland is als gisbestand in shp, tab of kmz te downloaden. Ongeveer 40 mb aan data. Mogelijkheid om deze ook in Google Earth te bekijken door het .kmz file. Even aanmelden en je krijgt een inlog toegestuurd.
Interessant om eens te kijken wat er in de eigen omgeving aan plannen zijn en daar dan in gis alternatieven mee te bouwen. Wat zijn de gevolgen van de plannen en wat vinden we daarvan?
Ook te gebruiken in de gratis gis-viewers. Zie ook GIS.


EDUGIS: GIS voor het onderwijs!

EDUGIS
Met deze website is het voor iedereen mogelijk kennis te maken met GIS: Geografisch Informatie Systeem. Een GIS- onderwijsportaal voor heel Nederland waarin aan de hand van lesmodules duidelijk wordt gemaakt wat GIS is en wat je er mee kunt doen.

In tien stappen leer je de belangrijkste zaken omtrent dit systeem en GIS.
De lesmodules zijn los te gebruiken en niet gekoppeld aan een bepaalde methode. Direct te gebruiken in de les!
Diverse kaartlagen zijn aanklikbaar en inzoombaar tot op perceelniveau!!
 

edugis.jpg

Ontwikkel zelf ook lesmateriaal mbv Edugis en laat het de makers weten middels het forum op de website of via de beheerder van de community.
Suggesties zijn ook welkom!


Handige ICT hulpmiddelen

Voor alle communityleden staat een aantal "ICT-tools" klaar voor gebruik. ICT in de les. Handleidingen zijn direct on-line beschikbaar. Inloggen vereist.

Geoquest voorbeelden:

Vulkanen, tornado's en aardbevingen: o.a. te gebruiken bij de film 'Natuurkrachten' in Omniversum
Platentectoniek en Vulkanen. Door Jeroen Rijlaarsdam.
Relief: hoe hoog zit je? Door R. van Meersbergen.
Regionale beeldvorming:zenders en ontvangers. Door Nico Duits.
Op zoek naar de gestolen fossielen.
Door het determineren van een drietal fossielen zullen leerlingen bij verschillende geologische perioden terecht komen. Gemaakt door Aart van Voorden.

Spelletjes voor in de klas:

Spelenderwijs toch wat leren. Bijeengebracht door Abjini Blom.

Ben je het boek beu, of heb je om een andere reden zin om eens anders bezig te zijn met de leerlingen, dan zijn spelletjes wel eens een leuke afwisseling. Stichting Duinbehoud heeft een interessant spel ontwikkeld, genaamd Ruimterover. De recensie en een aanbieding van de Community. Verder weer een eenvoudig zelfmaakspel, dit keer Pictionary in de klas.

Kijk verder...


Onderwijsnieuws:


Agenda 2006


De NGV heeft themadagen rondom geologie. Lezingen, informatie, onderzoek etc.
Info: Thema

Verder....

Software voor aardrijkskunde met korting!

Je kunt hier als communitylid tegen 10 % korting aardrijkskunde software bestellen. ICT in de klas!
Bv "Klimaten 1.0", "Loodrechte zon"