Aardbeving

 

 

Een plotselinge schok afkomstig uit de seismisch actieve zone van New Madrid in de Mississippi vlakte veroorzaakte gebroken ruiten en scheuren in de muren toen de aarde in 13 staten beefde.

 

De aardbeving met een magnitude 4 duurde ongeveer 7 seconden en had het epicentrum in zuidoost Missouri, vlak bij de samenvloeiing van de Ohio en de Mississippi.

 

 

 

Bekijk hoe aardbevingen ontstaan

 

Animatie

Aardbeving

 

 

Een reeks van meer dan 60 trillingen (max. 3.2 op de schaal van Richter) deed de grond beven in het HawaÔ Volcanoes National Park op Big Island.

 

 

 

 

Bekijk hoe aardbevingen ontstaan

 

Animatie

Roze reus

 

Volgens   de Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto is een zeldzame roze diamant van bijna 13 karaat gevonden in Kimberley, West AustraliŽ. De ruwe steen werd de Argyle Pink Jubilee genoemd en wordt momenteel gekloofd en gepolijst. De diamant weegt ongeveer de helft van de gepolijste Williamson Pink, die aan Koningin Elizabeth geschonken werd als huwelijkscadeau in 1947. Deze steen werd dat jaar door een jongen gevonden in Tanganjika, het huidige Tanzania. Dit is de belangrijkste vondst ooit in AustraliŽ. We hebben 26 jaar gezocht naar een dergelijk exemplaar en misschien vinden we er nooit mee zo een',   zei Josephine Johnson, de woordvoerster van het bedrijf. De steen wordt waarschijnlijk eerst over de hele wereld tentoongesteld voordat hij op een besloten veiling later dit jaar wordt verkocht.

Straling

 

Radioactieve vervuiling van de Stille Oceaan
 

Straling uit de Japanse kernenergiecentrales van Fukushima werd op zo'n 650km afstand van de fabriek gemeten in de Stille Oceaan. Na de zeebeving van vorig jaar ontstonden enkele meltdowns in de centrales. Een meltdown betekent dat de temperatuur in de reactor niet meer te regelen is. Bij een volledige meltdown komen uranium en andere gevaarlijke stoffen vrij die een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen.

 

Er zijn in Fukushima twee complexen met kernreactoren: Fukushima 1 (Daiichi) en Fukushima 2 (Daini), beide met meerdere reactoren. Hoewel de vervuiling met de radioactieve cesium-137 isotoop meer dan 1000 keer boven de eerder gemeten niveaus zat, ligt dit nieuwe niveau ver onder de gevarengrens.

 

Ken Buesseler van het Woods Hole Oceanografische Instituut zei op de tweejaarlijkse bijeenkomst   van de Ocean Sciences Meeting dat de straling niet gevaarlijk is voor de zeezoogdieren in het besmette gebied. Ook als mensen vissen of schaaldieren uit dit gebied eten lopen ze geen risico. Verder deelde TEPCO (Tokyo Electric Power Company), de eigenaar van de kerncentrales, mee dat het cement en klei   over de zeebodem bij de kapotte fabriek wil storten om de verdere verspreiding van radioactieve stoffen die daar al liggen tegen te gaan.

Infectieziekten in de Stille Oceaan

 

Zeezoogdieren zoals de zeeotter, de bruinvis, zeehond en orka   worden steeds vaker dood aangetroffen met parasitaire infecties en   andere ziekteverwekkers in hun lichaam, Deze ziektes komen normaliter bij mensen, huisdieren en boerderijbeesten voor.

 

Deze waarschuwing werd geuit op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in het Canadese Vancouver. Van de 5.000 dode dieren die tussen 1998 en 2010 langs de noordwestkust van Noord-Amerika werden aangetroffen bleken er na autopsie 40% gedood door infectieziekten, zei Stephan Raverty, een veterinair patholoog van het ministerie   van landbouw van de Canadese staat British Columbia.

 

Door toegenomen gebruik van de kustzone samen met de afwatering van de moderne landbouwbedrijven blijken de ziekteverwekkers de zee in te spoelen. Waterrijke kustgebieden zoals moerassen die vroeger zulke ziektekiemen vastlegden   voordat ze de kust bereikten worden steeds vaker drooggelegd voor economische ontwikkeling.

Doden door droogte

 

Volgens de Texas Forest Service zijn door de verzengende hitte en de enorme droogte in Texas vorig jaar ongeveer 5.6 miljoen schaduwbrengende bomen in de stedelijke gebieden van Texas afgestorven. Dit aantal vormt 10% van het totale bosareaal in de stedelijke gebieden, maar het komt bovenop de half miljard bomen in de rest van de staat die de droogte niet hebben overleefd.

 

Een schaduwboom is een boom die de gewassen die eronder groeien schaduw geeft. Hoewel de   hevige regenbuien van de laatste tijd de droogte in een deel van de Lone Star State hebben verminderd, blijft er een grote dreiging van het alsnog afsterven van meer bomen. Veel van de bomen die de droogte hebben overleefd hebben zoveel aan stress geleden dat ze alsnog het loodje zullen leggen.

 

Het verlies aan de schaduwbomen zou   zo'n $280 miljoen extra kosten brengen bovenop de normale energierekeningen kunnen brengen.

Gerommel op de Aleuten

 

De Cleveland vulkaan in Alaska blijft tekenen van onrust vertonen. De lavakoepel blijft groeien waardoor de dreiging van een explosieve uitbarsting toeneemt. Volgens het vulkaan observatorium van Alaska bouwt de druk na de uitbarsting van december 2011 weer op. De lavakoepel die sinds oktober 2011 gevormd was, werd bij de explosie van december grotendeels opgeblazen.

 

De Cleveland ligt onder een aantal internationale vluchtroutes. Aspluimen zouden luchtvaart maatschappijen kunnen dwingen hun routes te verleggen om uit de gevarenzone te blijven. Ook de Kanaga, een andere vulkaan op de Aleuten vertoont tekenen van verhevigde activiteit, met aardschokken en kleine aswolken. De Kanaga ligt ongeveer25 km ten westen van het afgelegen dorp Adak

Cyclonen op de Indische Oceaan

 

 

Madagaskar werd voor de tweede keer getroffen door de cycloon Giovanna, toen restanten van de eerdere categorie4   storm de zuidelijke punt van het eiland raakte.

 

De week ervoor vonden tenminste 23 mensen de dood toen het centrum van de orkaan zich een weg baande door het midden van de staat.

 

 

Cycloon Harry zorgde voor winden van orkaankracht op het afgelegen eiland Rodrigues in het westelijk deel van de Indische Oceaan.

  Wat is er gebeurd in week 8                

Colofoon

Met medewerking van:

Klaas Koster

Adelheid Karreman

Jetske van Slooten

Noortje Schadenberg

Ronald den Ouden

Maja Wallis

Hendrik Elzinga

Bernd Andeweg

Jan Barnhard

Jack van Soest

Pieter Thielen

Willem Korevaar (red. en techniek)

 

SLUIT

Bron: Earthweek

Klik met je muis op de icoontjes om te zien wat er is gebeurd, nog een keer om de tekst te laten verdwijnen

2012

t

 

 

 

 

Video